Бъдещето на Великобритания в ЕС

На 9 февруари (вторник) от 14:30 часа в София Хотел Балкан („Шератон“) се състоя публична дискусия на тема „Бъдещето на Великобритания в ЕС“ с лектори Н. Пр. Ема Хопкинс OBE, посланик на Обединеното кралство в България, Н. Пр. Даниел Митов, министър на външните работи на България и Ева Паунова, член на Европейския парламент от групата на Европейската народна партия. Публичната дискусия е организирана от ПанЕвропа България и британското посолство в София, а модератор на събитието беше Гергана Паси, основател на ПанЕвропа България.

Интересът към една толкова актуална тема, свързана с развитието и реформирането на ЕС (#EUReform), беше очаквано голям. На събитието присъстваха дипломати, представители на бизнеса, академичните среди, обществения живот, активното гражданско общество, студенти и др.

Събитието започна с изказването на Н. Пр. Ема Хопкинс, която наблегна на факта, че Великобритания се стреми да работи за един силен Съюз, като подчерта необходимостта да се работи за увеличаване на конкурентоспособността на ЕС и за развитие на единния пазар. „Ние не се изолираме. Ние не сме част от Еврозоната, но искаме да направим всичко възможно за нейната стабилност“, Н.Пр. Ема Хопкинс. Посланикът отбеляза, че от края на Студената война европейците никога не са се чувствали по-застрашени от сега и е приоритет осигуряването на тяхната сигурност. Тя добави, че ако останалите държави членки се съгласят с исканите от Великобритания реформи, британското правителство ще подкрепи оставането на страната в ЕС.

Последва изказването на външния министър, Н. Пр. Даниел Митов. „Великобритания е сред нашите най-големи съюзници по пътя към европеизацията“, подчерта той. Не само икономиките на Съюза и на Великобритания са свързани, но и техните общества. Министърът обърна внимание на факта, че въпреки предизвикателствата, пред които се изправяме днес, ние заедно трябва да работим за просъществуването на Съюза.

Преди изказването на Ева Паунова беше прожектиран кратък клип, създаден от британското посолство, който илюстрира необходимостта от работа за развитие на единния цифров пазар на територията на ЕС и предимствата от него за икономиката и обществото. Това беше и един от фокусите в изказването на Ева Паунова. „Всички трябва да работим да лекуваме раните по тялото на Европа“, изрази се тя относно последиците от кризата в Европа и усилията, които се полагат за тяхното превъзмогване. Евродепутатът очерта и стъпките, които се предприемат за реализиране на единния цифров пазар, справянето с младежката безработица и др.

Събитието завърши с оживена дискусия между публиката и лекторите, която ни доказа, че в България се изгражда активно, отговорно и информирано гражданско общество.

Речта на Н.Пр. Ема Хопкинс (на английски) можете да прочетете тук.

Можете да видите фотогалерия на събитието тук, както и видеозапис тук.

Още ново около нас

Предстоящи събития