Виртуална конференция: Има ли ваксина срещу фалшивите новини?

На 17 декември 2020 г. Атлантическият клуб в България организира виртуалната конференция „Изграждане на устойчивост срещу дезинформацията: Има ли ваксина срещу фалшивите новини?“ на 17 декември от 14:00 ч в онлайн платформата ZOOM. В рамките на събитието бяха представени резултати от проучване на Атлантическия клуб в България и д-р Преслав Наков на над 10 000 публикации на български език в социалните мрежи Twitter и Facebook свързани с COVID-19. Виртуaлната конференция събра лекари, учени, представители на международни организации, военни, дипломати, експерти в сферата на сигурността и журналисти, които обсъдиха какви мерки трябва да предприемат държавите, за да се справят с фалшивите новини и как да изградим устойчивост на обществото срещу дезинформацията. Целта на събитието бе да създаде онлайн платформа за дебат в един решаващ момент, когато надеждната информация има ключова роля за общественото здраве, националната и международна сигурност.

Сред участниците в дискусията бяха проф. д-р Николай Габровски, заместник-директор, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, доц. Михаил Околийски от Световната здравна организация в България, Вени Марковски, председател на Интернет общество – България и бивш член на експертната група на високо ниво по борбата с фалшивите новини и онлайн дезинформацията към Европейската комисия, Питър Вандеруал, пресаташе, Посолство на САЩ в България, Лиса Розенщед, проектен мениджър „Борба с дезинформацията и намеса в избори“в платформата Hybrid CoE и д-р Невил Болт, директор на Центъра за стратегически комуникация на King’s College.

Конференцията се организира от Атлантическия клуб в България с подкрепата на Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО. През месец януари 2021 г. предстои да бъде публикувано изследването на организацията за дезинфорамцията в социалните мрежи.

Още ново около нас

Предстоящи събития