Връчване на втората награда за европейски принос „Проф. Иван Шишманов“

На 7 октомври бе връчена втората награда за европейски принос „Проф. Иван Шишманов“ на Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002) за приноса му към европейската интеграция на страната.  Специално участие в събитието взеха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, Гюнтер Ферхойген, еврокомисар по разширяването (1999 – 2004); заместник-председател на Европейската комисия (2004 – 2010) и Джефри ван Орден, член на Европейския парламент; докладчик за България (1999 – 2006).

През 2017 г. ПанЕвропа България учреди Наградата за европейски принос на името на първия български радетел за европейско единство проф. Иван Шишманов, който е и учредител на Паневропейското движение в България през далечната 1927 г.

Целта на инициативата е да привлече публичното внимание към ценностите на обединена Европа от времето на Виенския конгрес на европейците от 1926 г. Представител на България на това значимо паневропейско събитие е именно проф. Иван Шишманов, който включва в речта си основните идеи, които следвоенна Европа да развива в посока на мира и единството.

През 2017 г. първата награда „Проф. Иван Шишманов“ бе връчена на Симеон Сакскобургготски, в рамките на чийто мандат бяха подписани Договорите за присъединяване на България към НАТО и ЕС.

Още ново около нас

Предстоящи събития