Дискусия: Бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС

На 16 март 2017 г. се проведе публична дискусия „Бъдещето на Европа и българското председателсво“, организирана от ПанЕвропа България, Представителството на Европейската комисия в България и Дипломатическия институт към МВнР. Специален гост на събитието бе министър-председателят проф. Огнян Герджиков.

В изказването си служебният премиер съобщи, че е постигнал споразумение с президента Румен Радев за излъчването на еврокомисар от служебното правителство, ако до 10 дни след парламентарните избори на 26 март не бъде сформирано правителство. Премиерът смята, че България трябва да участва активно в дискусията за бъдещето на ЕС и трябва да даде ясен знак, че иска да влезе в преддверието на еврозоната – ERM II.  „Искам Бялата книга да се разглежда не само като път за реформа на ЕС, но и като път за реформа на България“, коментира премиерът.

Вицепремиерът за българското председателство на ЕС Деница Златева коментира, че темата за българското председателство на ЕС е национална кауза и не бива да я превръщаме в разменна монета между различни политически субекти. Според нея, България ще е готова както за предизвикателствата около излизането на Великобритания от ЕС, които ще съвпаднат именно с нашето председателство на Съвета на ЕС, така и за влизане в чакалнята на еврозоната.

Професор Ингрид Шикова отбеляза, че България трябва много добре да осмисли своето членство и Бялата книга, както и да има „смарт“ политика на интеграция. „Трябва много по-ясна визия какво искаме да постигнем и как. На всички им е ясно, че скорости има. Това, което си струва да се дискутира, е какви са подводните камъни“, заяви тя. Според нея трябва да има ясно обсъждане, особено по въпроси като този със СЕТА.  Проф. Шикова допълни още, че в рамките на председателството ни трябва да поставим и  въпроса за Балканите – каква перспектива имат тези страни.

Според ръководителят на Представителството на Еврпейската комисия  в България Огнян Златев, ЕК работи по създаването на общ отбранителен фонд, който ще даде и големи икономически възможности. Председателят на Европейски институ за стратегии и анализи Илия Лингорски предложи България да се обяви за спиране на сегашните кохезионни фондове и създаването на такъв за отбрана. Студентът по „Европеистика“ Стефан Радов изрази мнението на младите хора към темата като според него те желаят Европа която е готова да поеме отговорност и да решава вътрешнополитическите проблеми самостоятелно. Той заключи, че е време да променим мотото на ЕС от единни в многообразието в многообразни в единството.

Още ново около нас

Предстоящи събития