ЕС през датското председателство и къде е България

ПанЕвропа България, като партньор на Атлантическия клуб в България и Институт „Отворено Общество“ организира публична дискусия, озаглавена „ЕС през датското председателство и къде е България“. Специални гости на събитието бяха посланикът на Дания в България Н.Пр. Коре Янсон и министърът на правосъдието г-жа Диана Ковачева.

Президентът на движението ПанЕвропа България г-жа Гергана Паси откри дискусията и отправи пожелание към Н.Пр. Коре Янсон предстощото председателство да бъде също така успешно, както предходното през 2002 г., когато България получи дата (01.01.2007г.) за присъединяване към Европейския Съюз.

Н.Пр. Коре Е. Янсон наблегна върху четири основни приоритета на своята страна: да направим Европа по-отговорна, по-динамична, по-зелена и по-сигурна. Въпросът за икономическите и фискални решения се отнася до това да направим Европа по-отговорна, но е ясно, че когато става дума за реален кризисен мениджмънт на еврото и дълговата криза, това не е задача за ротационно председателство, което и да е то, независимо дали е към еврозоната или не. През следващите шест месеца Копенхаген ще вдъхновява партньорство, което да подобри европейските стандарти за околната среда и постигане на напредък в преговорите за многогодишния бюджет на Европейския съюз. Това е седмото председателство за Дания, което означава, че ще е полезно и компетентно в критично за Евросъюза време.

Освен въпросите по сигурността, икономиката и енергията, разширяването на границите на ЕС също e сред приоритетите на Дания по време на председателството през следващите шест месеца. Преговори за присъединяване ще се водят с Исландия и Турция и най-вероятно с Бивша югославска република Македония. Ще започнат преговори за присъединяване на Черна гора и даването статута на кандидат на съседна Сърбия.

Надежда членството на България в Шенген да стане факт в най-скоро време, изрази по-късно и правосъдният министър Диана Ковачева, след като изслуша изложението на датския посланик. Тя отбеляза, че и на нея, и на посланик Янсон предстоят много трудни шест месеца, че и за двамата това е ново начало и имат нужда от подкрепа. В края на тези шест месеца се очаква много важен доклад за България – докладът по механизма за сътрудничество и оценка и анализ за постигнатото в последните пет години, уточни Ковачева. Тя заяви, че ще работи за това, България да се представи достатъчно добре. По думите й заявените приоритети на датското председателство предстои да ни направят съпричастни към дейности, насочени към отговорна, динамична, зелена и безопасна Европа. Тези приоритетите ясно водят Европа към това да стане по-модерна и да бъде повече в услуга на своите граждани, коментира Ковачева и заяви, че България има какво да даде и че усилията й са в унисон с усилията на обединена Европа. Датският приоритет за безопасна Европа предполага акцент върху по-ефективното въздействие на международната престъпност, тероризма и по-eфективно сътрудничество в рамките на Шенген, отбеляза Ковачева и изрази надежда с подкрепата на датското председателство на ЕС България да се присъедини към Шенген през първата половина на тази година.

Дискусията не изневери на традицията да препълни залата и предизвиква както медиен, така и широко социален интерес от страна на студенти, граждани, представители на бизнес средите и дипломатическите мисии в България.

Още ново около нас

Предстоящи събития