ЕС през полското председателство и къде е България

ПанЕвропа България, заедно с Атлантическия клуб в България и Институт „Отворено общество“ – София, и със съдействието на Института за културна дипломация организира публична дискусия, наречена „ЕС през полското председателство и къде е България“. Събитието се проведе на 14 юли в хотел „Радисън“ в София и участие в него взеха посланикът на Полша в България Н. Пр. Лешек Хенсел, министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков и президентът на Паневропейското движение в България г-жа Гергана Паси.

Г-жа Гергана Паси откри събитието, като поздрави Н. Пр. Лешек Хенсел и оповести пристигането на г-н Трайков. Тя изрази своите най-добри пожелания за Полското председателство на Съвета на ЕС и наблегна на един от най-големите въпроси и предизвикателства пред бъдещето на Европейския съюз: енергетиката.

В началото на дискусията посланик Хенсел показа видео, създадено от неговата делегация, което направи впечатляваща демонстрация на единство, енергия и ентусиазъм чрез типичен полски танц. След това ни помоли да си припомним ползите, които са дадени от всички източноевропейски страни на ЕС. Той подчерта факта, че потенциалът все още е огромен, докато се фокусираме върху същите цели като това да работим за развитието на пазара за дигитални услуги в Европа, за облекчаването на достъпа до малки и средни пазари, както и да установим контакти с външни партньори.

Сред тези цели полският посланик също изтъкна важността, която неговата страна ще даде за приемствеността от Унгарското председателство. „Тези, които бяха техни приоритети, ще бъдат и наши!“, обяви той. Приоритети като интегритета и прозрачността на енергийния пазар, както и подобрението на партньорството със съседните страни от арабския свят, без да забравя за източноевропейските страни като Украйна, Македония и Турция.

Г-н Трайков започна своята реч с думите: „Като източноевропейска страна от ЕС ние също трябва да допринесем за постиженията на Съюза в реализирането на своите цели и да помогнем за намирането на други“. Той също така наблегна и върху един от неговите основни приоритети, откакто е министър на енергетиката: да гарантира на българските граждани по-евтино и по-достъпно електричество, газ и други енергийни ресурси.

Дискусията „ЕС през Полското председателство и къде е България“ продължи с множество различни въпроси и се радваше на широк интерес от медии, студенти, представители от бизнес средите и дипломатическия корпус в България.

Още ново около нас

Предстоящи събития