Международна конференция на тема „Дигиталният дневен ред на Европа – реалност или все още предизвикателство?”.

На 20 септември 2012 г. в София се проведе новаторска и в известен смисъл революционна конференция на тема  „Дигиталният дневен ред на Европа – реалност или все още предизвикателство?”.

Събитието е по инициатива на ПанЕвропа България, най-старата неправителствена организация с идеята за Обединена Европа, и нейния президент – Гергана Паси, която носи титлата Дигитален шампион за България. Г-жа Паси напълно подкрепя инициативата на ЕК за осигуряване на достъп до бърз интернет за европейските граждани, както и създаването на възможности на всеки да придобива и надгражда компютърни познания. Конференцията се състоя със съдействието на българското правителство, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Европейската комисия.

Специален гост на конференцията беше заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус, която откри събитието. По време на еднодневното си посещение тя се срещна с президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов, както и с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения Ивайло Московски.

Еврокомисарят участва в демонстрация на живо на ефикасността от въвеждането на специални паник бутони в колите, които при евентуална катастрофа ще се задействат и ще изпратят информация за точното местонахождение на инцидента (Е- call). Димитър Георгиев, Заместник-министър на МВР, показа в своята презентация най-честите причини за инциденти на пътищата в България и превантивни мерки взети от КАТ. Министърът също така показа резултатите от въвеждането на e-call: 15% по-малко смъртни случай и 15% по-малко наранявания. Анди Руук, кординатор на проекта HeERO, показа нагледно как работи e-call и как въвеждането му ще повлияе на безопастността на движението по улиците.

За да дадат практически пример за ролята на технологиите в сферата на образованието, с помощта на технологията TelePresence на Сиско, представляваща високотехнологична видео конферентна връзка, две училища от градовете София и Карлово се присъединиха в реално време към конференцията. Чрез тази връзка гостите имаха възможност да наблюдават част от посещението на г-жа Нели Крус в столичното 137-о СОУ „Ангел Кънчев”, където тя стана свидетел на ролята на интерактивните технологии като средство, което мотивира и стимулира учениците да учат.

В първия панел, гостите обсъдиха дали Европа може да се превърне в един наистина свързан чрез цифровите технологии континент. Румънският министър на комуникациите и информационното общество – Дан Ника разказа на публиката успешни примери за въвъждане на e-government в Румъния и техните планове за бъдещето. Министърът също така обясни технологията PSC (Point of Single Contact). Мехтхилд Рохен от Европейската комисия обсъди проектът “Свързване на Европа”, който фокусира върху подобряване на европейската транспортна, енергийна и дигитална инфрасктруктура.

Дигиталният шампион на Дания – Ларс Фреле-Петерсън представи дигиталните реформи в публичния сектор в Дания и най-вече прехода от печатни към дигитални формуляри и писма, и по-задълбочено цифрово сърудничество. Карлос Бразао, който е лидерът на публичния сектор на Сиско за Европа, Близкия Изток, Африка и Русия, беше друг важен гост на конференцията. Той подчерта значението на новите технологии и широколентовата връзка като основни фактори за развитието на икономика, основана на иновациите. Последният гост в първия панел беше Джанкарло Ди Бернардо, ръководител на ИТ сегмент Ericsson, той представи мрежовото общество и възможностите които то предлага.

В панела на ЕС и безплатен Wi-Fi, модераторът  Петър Статев, който е председател на ИКТ Клъстер, представи последните промени в рамките на достъпността до Wi-Fi интернет в България и основните Wi-Fi бизнес модели. След него Димитър Танков показа проекта на Vivacom за безплатен Wi-Fi, реализацията му и резултатите от проекта.

Вторият панел за деня имаше за цел да промотира електронното образование. Милена Дамянова, Заместник-министър на образоването, показа на публиката ИТ подобренията въведени в образователната система като цифрово обучение за учителите и изграждане на широколентова цифрова инфраструктура. Д-р Тайфун Акарер представи стратегията на Турция за изграждане на електронно правителство, високоскоростна широколентова мрежа между училища, университети и научни организации и комуникации за спешни случаи. Неговата презентация беше последвана от Линда Люкас, Дигиталният шампион за Финландия, която показа успешни примери от Финландия за въвеждане на интернет и кодиране в училищата.

Георги Ранделов, Мениджър на Майкрософт България, привлече вниманието на публиката към новите възможности които биха се открили чрез предоставяне на компютри на учениците, които не се справят добре с учението. Той показа проект със заглавието “Лидерство и инвестиции за трансформация”, разработен от Майкрософт по модел на проект от Сиатъл, където проектът предлага да се инвестират пари в закупуването на компютри за децата в нужда и децата, които не се представят задоволително в училище. Накрая Георги Брашнаров от Basscom стигна до заключението че информационните технологии и интернета са много добра инвестиция.

Основната цел на проведената конференция беше да се промотира развитието на информационните технологии и тяхното успешно приложение в социалната сфера. Дискутирани бяха въпросите за електронното правителство, високоскоростната широколентова свързаност и електронното образование. Важна инициатива, изложена на конференцията, беше осигуряването на достъп до свободен Wi-Fi за българските граждани. Други важни въпроси, намерили място в дискусията, бяха как новите технологии могат да променят радикално живота ни, как те могат да повишат нивото на усвояемост на знания от учениците в българското училище, как информационните технологии могат да се превърнат в най-печелившия сектор по време на криза и какво правят държавите по отношение на приложението на информационните технологии за подобряване развитието на административната си инфраструктура.

Провелата се регионална конференция, която също така беше първата работна среща на европейските дигитални шампиони, е избрана от Европейската комисия за една от трите  “Going Local” инициативи за годината на Европейския икономически и социален комитет.

Повече информация за конференцията, програма, презентации и снимков материал може да откриете на сайта www.digitalup.bg

Още ново около нас

Предстоящи събития