ПанЕвропа България организира конференция на тема „Свобода и многообразие на медиите. Къде е България?”

На 1-ви октомври 2013 г. в Гранд Хотел София се състоя конференция на тема „Свобода и многообразие на медиите. Къде е България?”. Организираното от ПанЕвропа България събитие откриха г-жа Гергана Паси, президент на организацията и д-р Марко Арндт, ръководител на представителството на фондация „Конрад Аденауер” в България.

Свободата и независимостта на медиите са в сериозна опасност, особено в последните години. Този извод направиха журналисти на конференцията „Свобода и многообразие на медиите. Къде е България?”.

Основният акцент на събитието беше представен от Н.Пр. Матиас Хьопфнер, Посланик на Федерална Република Германия в България. Посланикът разгледа критично няколко проблема, свързани с медийната среда в България, подчертавайки, че дебатът е необходим и „трябва да се води с медиите, а не против тях”. На първо място Н. Пр. Матиас Хьопфнер постави проблема за собствеността на медиите, осъждайки тяхната непрозрачност. Проблемът за необозначаването на платените публикации се оказа друг проблем, тясно свързан с нелоялната конкуренция и политическия натиск. Н. Пр. Матиас Хьопфнер подчера още, че гражданските протести са оказали положително влияние върху свободата на словото и независимостта на медиите в България. Хьопфнер заяви, че държавата е тази, която трябва да положи усилие за подобряването на ситуацията в България. Той изрази мнение, че ефективни правила и законодателство от страна на държавата биха имали благоприятно влияние върху развитието на сектора. Посланика заяви това, оповавайки се на опита на Германия и давайки за пример съществуващата там комисия за разследване на капиталите в медиите.

Дискусията на тема „Свобода на медиите” продължи с изказването на Кристиан Мир от Репортери без граници, Германия. По време на дискусията той заяви, че в България има опити за сплашване на журналисти въз основа на закони, както и явно смесване на политическите сили с медиите. Кристиан Мир подчерта още, че свободата на словото е проблем за медиите не само в България, а и в цяла Източна Европа.

В конференцията участие взеха и други журналисти. Журналистът и блогър Иван Бедров засегна проблема за превърналия се в формален Етичен кодекс на българските медии и осъди неговото потъпкване към момента, визирайки как страната ни се е сринала до критичното 87-о място по свобода на медиите в света – най – ниско в ЕС по данни на „Репортери без граници”. Г-н Бедров постави въпроса, че на събитието нито веднъж не се спомена името на депутата от ДПС Дилян Пеевски, чиято майка притежава редица български медии. Въпросът на Бедров обаче остана без отговор. По думите му, трите вълни на протести в България са спомогнали някои медийни табута да паднат.

Георги Лозанов, Председател на Съвета за Електронни Медии също беше доста критичен и постави друг акцент по темата, а именно опитът за политически влияние върху медиите. Лозанов изказа мнението си, че всяка политическа сила, която спечели изборите смята, че това им дава право да управляват медиите. Лозанов осъди още практиката парламентът да разпределя парите на обществените медии, и по този начин да се намесва в тяхната работа. По думите на председателя на СЕМ, промяната ще дойде едва когато парламента направи законова промяна по отношение на монополите в медиите и концентрацията на собствеността.

На събитието присъстваха и редица медийни шефове, които не се съгласиха с упреците, отправени от Хьопнер и останалите участници в дискусията, и на свой ред отправиха критики към анализа на ситуацията в България. Издатели призоваха германския посланик за диалог и го поканиха да присъства на работна среща на Съюза на издателите. Посланикът на свой ред обяви готовност да се отзове на поканата.

Още ново около нас

Предстоящи събития