Шведско председателство на Съвета на Европейския съюз: възгледи за България

От 1 януари до 31 юни, Швеция ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, акцентирайки върху създаването на по-сигурна, конкурентоспособна, зелена и демократична Европа. Сред основните цели са запазването на европейското единство и поддържането на икономически силен и конкурентен Европейски съюз.

По този повод, на 19 януари от 11:00 ч., ПанЕвропа България, в сътрудничество с Фондация „Конрад Аденауер“ в България, Посолството на Кралство Швеция в Република България, Европейската комисия в България и Дипломатическия институт на България, организират дискусия в Дом на Европа в София.

Приоритетите на шведското председателство ще бъдат представени от Н. Пр. г-жа Катарина Рангнит, посланик на Швеция в България. От българска страна, заместник-министърът на външните работи г-жа Велислава Петрова и заместник министър-председателят по управление на европейските средства г-н Атанас Пеканов ще изразят подкрепа за шведските приоритети, с особен акцент върху европейската икономическа стабилност и устойчивия, справедлив енергиен преход.

Събитието ще бъде открито от Гергана Паси, президент на ПанЕвропа-България, г-н Норберт Бекман-Дирекс, ръководител на Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в България, и г-н Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

В рамките на събитието се предвижда сесия с въпроси и отговори, даваща възможност за активно участие на публиката и специализирани медии.

Още ново около нас

Предстоящи събития