Girls in AI Bulgaria | Онлайн хакатон Ада Лъвлейс 2021
През целия месец октомври, заедно с България, близо 20 държави от цял свят като Хонг Конг, Пакистан, Сирия, Великобритания, Кения, Нигерия, Италия, САЩ и др. проведоха хакатона Girls In AI, посветен на първия програмист в света – графиня Ада Лъвлейс. 

Тази неделя (17 окт.) приключи 5-дневното българско издание, което ДНК организира съвместно с Аnthill и подкрепата на VM Ware, Направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ на Столичната община и София Тех Парк. 

Над 50 деца от цяла българия взеха участие, като формираха 9 отбора от участници и ментори, специалисти в сфери като бизнес развитие, дизайн мислене и софтуерно инжинерство. 

В продължение на 5 дни децата се запознаха с това какво е изкуствен интелект, социално предприемачество, кои са глобалните цели за устойчиво развитие и как можем да използваме технологиите, за да променим света към по-добро.

Отборът, който беше отличен като локалния победител представи идеята си за борба срещу неправомерното изсичане на горите и бракониерството, които са пряко обвързани с цел номер 13 от целите за устойчиво развитие на ООН – Борба с климатичните промени. 

Екипът от три момичета на възраст между 12 и 17 години, предложи разработката на хибридна платформа, която приема сигнали за бракониерство както от хора (доброволци), така и от дигитални птици (дронове), които ще могат да разпознават незаконните дейности чрез камера и изкуствен интелект.

След като обработи информацията, платформата изпраща сигнал до най-близките служители на горското стопанство и правоприлагащите органи. 

Проектът, който се нареди на второ място – Bully Detect. Момичетата “самураи”, както наричат себе си, участничките в отбор 8, използват изкуствен интелект, за да се борят с физическия, вербален и социален тормоз в училище. 

Идеята предлага разпознаването на стойка на тялото, предмети, лицево изражение и звуков анализ чрез АI и подаването на навременен сигнал към учители и родители при случай на насилие в клас. Проектът е обвързан с устойчива цел 16. Мир и справедливост. 

Третото място се подели от два отбора, които предложиха игра за насърчаване рециклирането на боклук и механизъм за изчисляване на най-ефективните пътища за зоо полицаите в Африка с цел предотвратяване бракониерски атаки.

През март предстои следващото издание на хакатона, а Дигитална Национална Коалиция планира и още подобни инициативи, ангажиращи тийниейджъри в активности свързани с киберсигурност, изкуствен интелект и други нововъзникващи технологии.