ИЗГРАЖДАНЕ НА УСТОЙЧИВОСТ СРЕЩУ ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА

Атлантическият клуб в България проведе трейнингът „Generation Z: Building up disinformation resilience“, в партньорство с Евро-Атлантическия Съвет на Македония и с подкрепата на Държавния департамент на САЩ.

Обучението събера 15 млади македонци и 15 млади българи и чрез методологията на неформалното обучение им предостави умения за медийна грамотност с цел идентифициране на невярна информация в социалните медии. Приоритет беше изграждането на умения за използване на различни инструменти за анализ на медийно съдържание по политически, икономически и социални теми.

Трейнингът се състоя от презентации, аналитични и практически семинари, интерактивни дебати и упражнения в екип. Имаше и важно значение не само за сътрудничеството между САЩ и България в противопоставянето на дезинформацията, но и за българо-македонските отношения.

По проекта Атлантическия клуб в България съвместно с екип, ръководен от д-р Преслав Наков, главен научен сътрудник в Катарския компютърен изследователски институт (QCRI), HBKU, направи проучване на мемета в социалната платформа Facebook. Екипът събра общо 1500 мемета в периода септември 2021 г. – април 2022 г., като 695 от тях бяха счетени за подходящи по темата и бяха ръчно анотирани с пропагандни техники от 3 анотатори.

Целият доклад четете тук: Propagandistic_Techniques_Atlantic_club_of_Bulgaria.

Още ново около нас

Предстоящи събития