Конференция 30 години Атлантически клуб в България

Хавиер Солана, лорд Джордж Робъртсън и Яп де Хоп Схефер са само трима от VIP-овете, които ще се включат в честването на 30 години от основаването на Атлантическия клуб в България (АКБ). Конференцията „Изпреварваме бъдещето: Подготовка за НАТО 2030“, с която ще се отбележи юбилея на организацията, ще се проведе на 13 май (четвъртък) от 10 ч в платформата ZOOM и ще се излъчва на живо във Фейсбук страницата на АКБ.

Събитието ще бъде открито от президента на Аталантическия клуб в България Соломон Паси, вицепрезидента на Република България Илияна Йотова и ръководителя на Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в София Торстен Гайслер. Официалната първа част ще бъде допълнена от заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана и президента на Република Северна Македония Стево Пендаревски.

С изказвания за бъдещето на НАТО специално участие ще вземат тримата бивши ръководители на Алианса – Хавиер Солана (Генерален секретар на НАТО, 1995-1999), лорд Джордж Робъртсън (Генерален секретар на НАТО, 1999 – 2003), Яп де Хоп Схефер (Генерален секретар на НАТО, 2004-2009). В панелните дискусии ще се включат началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, представители на технологичните гиганти Microsoft и Google, заместник-директорът по киберсигурност в Департамента за дигитализация, медии, култура и спорт на Обединеното Кралство Ирфан Хермани, израелският предприемач и инвеститор Йоси Варди, представители на мозъчните тръстове Атлантически съвет на САЩ (ACUS), German Marshal Fund (GMF), GLOBSEC, Асоциацията на Атлантическия договор (ATA).

С мотото „Изпреварваме бъдещето“, Атлантическият клуб в България отбелязва своя юбилей, като празнува 30 години, в които разкрива и анализира очакваните и непредсказуемите предизвикателства пред България и света в сферата на сигурността. Фокус на панелните дискусии ще бъдат стратегията на Алианса „НАТО 2030“, нововъзникващите и революционни технологии, заплахите пред сигурността в Черноморския регион, инициативата „Три морета“, Космосът като нова зона на колективна сигурност и отбрана, надпреварата в развитието на 5G мрежите, нови идеи за адаптирането на НАТО към съвременните заплахи за мира и сигурността. Стъпвайки на своя опит и експертиза, панелистите ще предложат решения на новите глобални предизвикателства и непредвидените рискове за демокрациите като ще дадат и своята гледна точка и прогноза за ролята на НАТО в тези процеси.

Всеки с интерес по темите може да проследи дискусиите на живо във Facebook страницата на Атлантическия клуб в България.

Юбилейната конференция се организира от Атлантическия клуб в България в партньорство с Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в София, Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО и с подкрепата на Google, М3 Communications, Dundee Precious Metals, Megatron и Kontrax.

Още ново около нас

Предстоящи събития