Перелик еко джаз фестивал „The Sound of Silence“

На връх Перелик, Родопи, Смолян, за поредна година се състоя Перелик Еко Джаз Фестивал „The Sound of Silence“. Той обикновено се провежда в последната събота на месец юли, на 2191 метра височина, на втория по височина връх в Родопите, в напълно естествена среда. През 2018 г. фестивалът се проведе на 28 юли от 20:00ч.

Фестивалът е част от националният културен календар на България и става все по-популярен. Особена атмосфера на мястото придават оригиналният бит и култура на района и вековната фолклорна и песенна традиция. Събитието се радва на голям обществен интерес и е подкрепяно от Италианския културен институт, Посолството на САЩ в България и други.

Основната цел на фестивала е през месец юли всяка година, в сърцето на Родопите, да се провокира общуването не само с природата, но и между творци и публика. Джазът е основната водеща линия, защото импровизацията е най-висшата форма на творчество и майсторство, което дава свобода и простор на мислите. Идеята е за максимално сливане на музиканти и публика с изкуството и естествената и неподправена природна атмосфера, в акустичната среда на планината. Топлината и отблясъците на огньове придават магичност на събитието. Джаз фестивалът призовава към по-разумно и екологично съществуване.

Още ново около нас

Предстоящи събития