Шесто лятно училище на НАТО в България

Младежката организация на АКБ – Младежко евро-атлантическо дружество (МЕАД), организира за шеста поредна година едноседмично международно Лятно училище на НАТО. Темата на семинара беше „НАТО на 70 години и пътят напред”. Събитието се проведе от 3 – 9 юни 2019 г., в Смолян, България. Събитието се осъществи с подкрепата на НАТО, Представителството на Европейската комисия в София и Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в България.

Семинарът се фокусира върху многобройни и разнообразни теми, като кампанията NATO@70, тогавашната международна криза, сътрудничеството между НАТО и ЕС, киберсигурността и предизвикателствата и задачите на НАТО през 2019 г. Това голямо разнообразие от важни теми създаде форум, на който млади хора от различни националности и среди имаха възможност да се срещнат с представители на НПО, медии и представители на правителството, и да участват в дискусии, работни срещи и дебати, представени от експерти, преподаватели и разнообразни лектори, и не на последно място, да обсъждат и обменят идеи за настоящата и бъдещата роля на НАТО в продължаващите международни заплахи и предизвикателства.

Семинарът включи еднодневна дискусия между участниците на тема „Какво е НАТО за мен”. Тази дискусия даде възможност на всеки участник да направи кратка презентация за това какво е НАТО за тяхната страна и как виждат бъдещето на Алианса от перспективата на страната и от международна гледна точка.

Участниците имаха възможност да участват в срещи с ученици от местните училища (около 500 ученици) и да споделят с тях своя опит и знания.

По време на едноседмичния семинар участниците направиха и видеозаписи, в които споделят какво означава за тях НАТО. Тези клипове бяха разпространени в техните страни и в мрежата на НАТО, за да достигнат повече хора.

Още ново около нас

Предстоящи събития