Заключителна реч на Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Френската Република в България

Уважаеми дами и господа,

На 13 септември 2016 г. се проведе заключителната реч на Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Френската република, на тема „Равносметка на мисията и надеждите ми за България”. Събитието се проведе в София Хотел Балкан (Шератон) и бе организирано от Атлантическия клуб в България. Президентът на Атлантическия клуб д-р Соломон Паси определи речта на посланика като „ябълкова” заради репликата на Н.Пр. Дьо Кабан по повод „гнилите ябълки” в съдебната ни система.

Посланикът изтъкна, че отношенията между България и Франция са изключително наситени във всички области. Н.Пр. Дьо Кабан определи като своя „лична победа” оргaнизираната в Лувъра тракийска изложба, която показва на французите тази непозната за тях култура. Той наблегна на идеята, че европейските народи трябва да работят за своето сближаване, защото делят обща съдба въпреки културните си различия.

Според Н.Пр. Дьо Кабан „липсата на изследване, разбиране и изучаване на реалността на комунизма” е основната причина, която дърпа страната ни назад, а точно отсъствието на търсене на отговорност и разбирането на режима кара младите да напускат страната.

Той похвали българските младежи за тяхната прогресивност, но и ги предупреди, че ако емигрират, оставят страната си на олигархията.

Посланикът заяви, че въпреки преживяния тоталитарен режим и провала на прехода, той вярва в България и бъдещите ѝ поколения.

Можете да гледате видеозапис с речта на Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан тук.

Реч на Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан
Още ново около нас

Предстоящи събития