Гергана Паси

Гергана Паси е директор „Европейски въпроси” и член на Управителния съвет в Атлантическия клуб в България (АКБ), както и основател и президент на ПанЕвропа България (2002 – сега) и Дигитална Национална Коалиция (2014 – сега) – организации, които са част от НПО клъстера на АКБ – Атлантическата дигитална мрежа (АДМ).

Освен това, тя е член на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт към МВнР (2019 – сега) и на Консултативния комитет към Секретариата на Голямата коалиция за цифрови работни места (2015 – сега), и Дигитален шампион на България (2012 – сега). Между 2004 и 2009 г. заема длъжността на вицепрезидент на Международния паневропейски съюз, а от 2018 – 2019 г. е член на Консултативния съвет на Българската национална телевизия.

Гергана е първият български министър по европейските въпроси (2007 – 2009 г.), избран след присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г. Тя е координатор на националната позиция по Лисабонския договор (2007 г.). През 2010 г. е отличена от президента на Френската република Никола Саркози с най-високия френски орден Легион д’Хонер за приноса си като министър по европейските въпроси и за френско-българските отношения. Наградата получава и заради приноса си във връзка с френското председателство на Съвета на ЕС през 2008 г., и по-специално за своето лидерство в постигането на общоевропейски стандарт за зарядни устройства за мобилни телефони – проект, стартиран от нея и съпруга ѝ д-р Соломон Паси. Преди да заеме поста на министър по европейските въпроси, Гергана е заместник министър на външните работи в две правителства (2004 – 2005 и 2005 – 2007), народен представител в две законодателства (2001 – 2004 и 2005) и говорител на Министерството на външните работи (2004 – 2005).

Преди това практикува право (1995 – 2001) в Софийския градски съд при Адвокатска кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, Артур Андерсен България и Фидес Интерконсулт.

Като народен представител е много активна в Комитета по външни работи, отбрана и сигурност, Комитета за интеграция в ЕС и Съвместния парламентарен комитет ЕС-България. Поема ключова роля в насърчаването на българо-американските парламентарни отношения и става първият президент на американско-българската група за приятелство в българския парламент. Като заместник-министър на външните работи играе решаваща роля в процеса на преговори с ЕС през решаващия период от 2004 г. до 2005 г. Заместник-министърът на външните работи Паси е посветена на няколко основни каузи, свързани с правата на човека, включително случая със задържаните български медици и палестински лекар от режима на полковник Кадафи в Либия. Гергана, чието портфолио включва отношенията с Америка, също има значителен принос за насърчаването на българо-латиноамериканските отношения. В това си качество тя съживява българо-кубинските отношения, като се стреми да насърчава правата на човека в тази страна. Любопитното е, че тази кубинска политика е продължена през 2005 – 2009 г. от съпруга й д-р Соломон Паси, в качеството му на председател на комисията по външни работи на българския парламент. Като заместник-министър на външните работи Гергана също така подкрепи и участва в Българската антарктическа експедиция 2004/2005, посещавайки българската база на Антарктида.

Гергана има магистърска степен по право от Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и следдипломна квалификация по интеграция в ЕС и правото на ЕС от Asser College of Europe, Хага, Холандия.