Елена Поптодорова

Елена Поптодорова

Елена Поптодорова е член-учредител на Атлантическия клуб в България, където е вицепрезидент, директор по евро-атлантическите въпроси и проект мениджър на националната програма „На три морета“.

Тя е вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор (ATA) и два пъти е служила като посланик на Република България в САЩ (от 2002 – 2008 г. и от 2010 – 2016 г.).

През 1975 г. Елена се присъединява към българското Министерство на външните работи (МВнР), където започва като 3-и секретар и минава през длъжностите на министър-съветник в секретариата, в Държавния протокол, в кабинета на министъра и в дирекциите за ООН и за разоръжаване, до 1990 г., когато е избрана за народен представител в българското Народно събрание.

От 1987 – 1990 г. е министър-съветник в Посолството на Република България в Италия и генерален консул на Република Сан Марино. Преди първия си мандат като посланик на България в САЩ е говорител на МВнР и директор на дирекция „Международни организации и правата на човека“. В периода 2008 – 2009 г. Елена е специален посланик за черноморския регион в министерството. Преди второто си назначаване във Вашингтон посланик Поптодорова е директор на дирекция „Политика за сигурността“ в Министерството на външните работи – длъжност, която заема за една година от 1 август 2009 г.

Елена получава бакалавърска и магистърска степен по английска и италианска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, след което прави следдипломна квалификация по международни отношения в Университета за национално и световно стопанство в София. По-късно специализира в Leeds University, Англия, и University of Siena, Италия.