Енергийна дисекция: Гледайте цялата конференция
19/11/2021

Високите цени на енергията, както и постигането на целите заложени в Зелената сделка представляват огромно предизвикателство пред България и ЕС, като същевременно засилват икономическата несигурност породена от пандемията от COVID-19.

Има ли газът ключова роля в енергийната трансформация в Централноевропейския регион. Превърна ли Русия газа в оръжие? Каква е ролята на трансатлантическата връзка за енергийната сигурност и диверсификация? Зелена ли е ядрената енергия и какъв е нейният дял в енергийния микс на България? На Европа?

Това са само част от темите, които енергийни експерти, академици и представители на енергийния сектор обсъдиха в хибридната дискусия „Енергийна дисекция: Думата е на експертите“, организирана от Атлантическия клуб в България и Американския университет в България (AUBG) на 12 ноември.

В събитието участваха водещи енергийни експерти, сред които посланик Ричард Морнингстар, председател и основател на Глобалния енергиен център към Атлантическия съвет на САЩ (ACUS); доц. Огнян Минчев, изпълнителен директор, Институт за регионални и международни изследвание; посланик Илиян Василев, председател на борда, „Алтернатив и анализи“; доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“; Славчо Нейков, президент, Институт по енергиен мениджмънт; Марк Леонард, Департамент по икономика, Американски университет в България; Мартин Владимиров, директор на програма „Енергетика и климат“ в Център за изследване на демокрацията, Светослав Иванов, изпълнителен директор, „Овергаз“; Костадин Сирлещов, управляващ партньор, CMS Sofia, Миглена Стоилова, председател на Надзорния съвет на Българска ветроенергийна асоциация; Антон Иванов, заместник-председател, Български енергиен и минен форум.

Целият запис от конференцията може да глеадте ТУК.

Още ново около нас

Предстоящи събития