EU MEETS THE BALKANS – разширяването на ЕС като антидот към войната
01/05/2022

На фона на безпрецедентните предизвикателства пред сигурността все по-ясно се вижда необходимостта от интеграция на Западните Балкани в ЕС, за да се осигури сигурно и проспериращо европейско бъдеще. Решаването на проблеми в критични области като инфраструктурата, технологиите и цифровизацията се разглежда като изключително важно за насърчаване на стабилната свързаност между държавите от Западните Балкани, което ще им позволи да се справят ефективно с извънредни ситуации и да изградят устойчивост срещу възникващи рискове и заплахи.

В отговор на тези наложителни действия, Европейският либерален форум, с подкрепата на партия АЛДЕ и Атлантическия клуб в България, организира в София форума „ЕС посреща Балканите“. Лектори на високо равнище, сред които Йенс Столтенберг и Роберта Мецола, обсъдиха регионалното сътрудничество, интеграцията в ЕС и ситуацията в Украйна в рамките на четири панела. В основните речи и разговори бяха разгледани разходите за неинтеграция и контрастните ползи, като се включиха видни личности като Федерика Могерини и Оливер Вархели.

В първия панел на форума бяха разгледани предимствата на интеграцията с участието на външните министри на Турция, Северна Македония, Албания, Косово и Босна и Херцеговина. В последвалите дискусии беше разгледано сътрудничеството между НАТО и ЕС в условията на просперитет и война, като мненията бяха представени от сър Стюарт Пийч и други изтъкнати гости. Последният панел беше посветен на дезинформацията по време на кризи.

Още ново около нас

Предстоящи събития