ФБ лайковете — наръчник за гласуване!
Публикувано: 23/09/2021

Размисли върху 700+ ФБ лайка към една отпускарска снимка

Д-р Соломон Паси

Упражнил от 1990 насам десетки пъти пасивно и активно правото си на глас

Посред горещия август, непретенциозна моя аматьорска фотография с 4 дини до 3 камъка в река акумулира 700+ лайка във ФБ. Замислих се, защо ли? И сега, когато лятото преля в есен имам отговор, който може да Ви е полезен в предстоящите избори.

Без да съм професионалист в психологията на ФБ потребителя, направих паралел с “лайковете” в политиката, които човек дава всеки път, когато пуска изборната си бюлетина.

Харесалите моите дини са оценили:

1. Ненатрапчивата, 10-15 метрова дистанция, която вдъхва спокойствие на зрителя (избирателя). Ако дините бяха в агресивен грос, можеха да стряскат същия.

•Извод: уважавай личното пространство на избирателя!

2. Обектът “дини”, който е храна, контрастира с обичайно тиражирани в мрежата хранителни сюжети, които са в чиния и на маса.

•Извод: дръж се естествено, макар и уникално!

3. Обектът е в естествената си форма, необработван кулинарно.

•Извод: тръгни от природната даденост!

4. Композицията (макар и създадена в случая от човешка ръка) е възможно естествена, все едно, че дините са доплували на собствен ход от бостана.

•Извод: направи човешката намеса природно допустима!

5. Композицията е в пълен синхрон със сезонните настроения и търсената разхлада в летните жеги. През зимата дините не биха събрали толкова гласове. •Извод: отчитай капризите на сезонните очаквания на избирателя!

6. Композицията е оазис в одосадилата всекиму Ковид—политическа среда, давеща мрежата и медиите.

•Извод: извади различното, което животът предлага!

7. Композицията отразява класическото понятие “натюрморт”, тоест тя е уютното познато, с което сме свикнали от деца. •Извод: съобразявай посланието с рождената за избирателя култура!

8. Зелените дини са подложени на природно и безвъглеродно охлаждане, което е в синхрон със Зелената сделка на ЕС.

•Извод: следвай стратегията на ЕС, НАТО, и Парижкото споразумение по приемлив за избирателя начин!

9. Горните обстоятелства са в синергия помежду си, а не в опозиция (както биха били “Само Левски!” и “Само ЦСКА!”), което им позволява заедно — в успешна коалиция — да печелят нови привърженици, без да губят старите. •Извод: в коалицията внимавай да обединиш привържениците, а не противниците на нейните членове!

И най-важното: четирите дини са до три камъка, образуващи мост!

Така композицията манипулативно внушава, че някой чудотворец е превърнал 4 от общо 7 камъка в мечатаната диня, като предвидливо е оставил 3те камъка да премостват ручея. Така е изградена психологическата представа е, че зад композицията стои чудодеец, който и занапред ще превръща водата във вино и ще нахрани народа със 7 артикула, повтаряйки оня, който го стори с две риби и пет хляба.

Въображението на по-лиричния зрител би приело дори обратното, че дините са били 7, а Спасителят щедро ни е оставил 4, като е превърнал 3 от тях в брод, през който — като през Червено море — ще ни въведе в Обетованата земя…

Резюме: свидетели сме във ФБ на типичното в политиката изкушаване на публиката с външни белези, игнорирайки вътрешните.

Защото дините можеха да са отвътре зелени, презрели или дори да са изкуствени. Науката зад този парадокс на демокрацията и възможните му решения можете да откриете в моя 16-минутен TedX Talk в този линк:

След което ще разберете, че изборите, в които нелицензирани избиратели избират измежду нелицензирани лидери убиват и демокрацията, и щастието, което тя трябва да ни донесе.

В същност, докато снимах дините в река Вит край Рибарица нищо от горното не беше в главата ми!

Ние бяхме на гости в у наши приятели, които при нужда биха свидетелствали добросъвестно за автентичността на снимката, както и дали дините са били сладки и зрели. Благодарим Ви за гостоприемството, приятели!