„Може да получи статут на страна кандидат“. Има ли бърз коридор за Украйна в ЕС
01/03/2022

Получаването на статут на държава кандидат за членство в Европейския съюз (ЕС) ще промени перспективите пред Украйна. Това каза пред Свободна Европа Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси на България. Според нея Украйна може да получи статут на страна кандидат за членство по съкратена процедура, но не може да влезе незабавно в ЕС.

„Допускам, че тук месеците ще бъдат трансформирани в седмици и в дни и лично аз не бих се учудила, ако [Европейската] комисия бързо подготви становище и на Европейския съвет, който се очаква по-късно през месец март, държавите членки да вземат решение за допускане на Украйна като страна кандидат“, каза Паси.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски няколко пъти призова ЕС „незабавно“ да приеме страната му в ЕС. „Сигурен съм, че е справедливо. Сигурен съм, че е възможно“, каза той в понеделник. Това се случи на петия ден от началото на руската война срещу Украйна, която започна на 24 февруари. Руската агресия беше осъдена от Запада, а на Русия бяха наложени санкции.

Гергана Паси каза, че това са най-тежките санкции, налагани някога от ЕС срещу друга държава.

„Непосредствените ефекти, които виждаме, говорят, че ефектът е поразителен и мигновен. Разбира се, когато се работи с диктатори, чисто спекулативен е анализът доколко това повлиява на техните решения“, каза тя. „Но смятам, че Европа правилно наложи тези санкции. Правилно беше, че бързо ги наложи.“

Цялото интервю гледайте тук.

Още ново около нас

Предстоящи събития