„Ало, Космос! Говори България!“ STEAM & SPACE Festival
19/07/2022

Атлантическият клуб в България и двайсетина образователни и неправителствени организации подготвят второто издание на „Ало, Космос! Говори България!“ STEAM & SPACE Festival – 13-ти септември, вторник, в София Тех Парк, със съществената подкрепа на Посолство на САЩ София и НАСА (Хюстън). Целта на този фестивал, надграждащ първото издание, е да разпали въображението на младежите да мислят, мечтаят и планират мащабно, да преследват кариера в STEAM и да намират решения чрез науката.

Първото издание, също с подкрепата на Посолство на САЩ София и НАСА, както и Столична община и Министерство на образованието и науката, беше през 2021 г., с астронавтите Томас Песке и Марк Ванде Хей, от борда на Международната космическа станция, които отговаряха на живо на ученически въпроси, подбрани чрез международен конкурс от професионално жури. Събитието беше предавано на живо по телевизия НАСА, социалните мрежи и българските телевизионни канали. Аудитория, достигната чрез комуникационните канали на всички наши партньори с техните мрежи (като електронна поща, социални медии и уебсайтове) надхвърли 3,5 милиона, а тази на поканените медии беше над 6,5 милиона души. Според Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, „Връзката с Международната космическа станция е историческо събитие, тъй като е първото по рода си в Европа“.

През 2022 г. сме готови да полетим още по-високо, да се гмурнем по-дълбоко и да изкачим нови върхове, за да въодушевим децата ни да мечтаят. Подготвили сме жива връзка с първата майка астронавт от НАСА – Ана Фишър, виртуална разходка из ЦЕРН (Женева), както и демонстрационен полет над небето на София Тех Парк от световния рекордьор Николай Калайджиев. Предвиждаме експеримент по “базисна телепортация” — квантова комуникация, основавана върху квантовата физика и поляризацията на квантите на светлината със специалното участие на доц. Лъчезар Георгиев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (БАН), научен ръководител на КВАЗАР и представител на България в борда на Европейската инициатива EuroQCI, European Quantum Communication Infrastructure. Ще предложим популярни лекции от водещи специалисти, разнообразни работилници и щандове (напр. LEGO Education – Build to Launch, Лаборатория за ракетно гориво и Космически храни) за деца и младежи, включително и развлекателна вечерна програма.

Второ издание ще се фокусира върху два основни аспекта:

– КОСМОСЪТ като зона на МИР и НАУКА

– STEAM като средство за постигане на напредък.

Целодневното събитието ще е напълно безплатно за деца, учители, родители и посетители. Ще има широка публика от студенти, преподаватели и изследователи.

• Facebook събитие за тазгодишното издание: https://www.facebook.com/events/1521947761599304/?ref=newsfeed

• Събитие в София Тех Парк: https://sofiatech.bg/en/event/hello-space-bulgaria-calling-2-0/

Очаквайте повече информация съвсем скоро!

Още ново около нас

Предстоящи събития