Лех Валенса Удостоен с Наградата „Проф. Иван Шишманов“ от ПанЕвропа България
29/09/2023

На 29 септември председателят на “ПанЕвропа” Гергана Паси и президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси ще бъдат почетни гости на тържественото честване на 80-годишния юбилей на легендарния водач на “Солидарност” и бивш полски президент Лех Валенса и 40-годишнината от връчването на Валенса на Нобеловата награда за мир. Президентът Петър Стоянов (1997-2002) изпраща лично приветствие за рождения ден на полския президент.

Соломон и Гергана Паси ще връчат лично тазгодишната награда за европейски принос “Проф. Иван Шишманов” на Лех Валенса.

Октомври 1997, София, Генерална Асамблея на АТА. Соломон Паси е домакин на президентите Лех Валенса и Жельо Желев.

Наградата „Проф. Иван Шишманов“ бе учредена през 2017 година, по случай 90-годишнината от създаването на ПанЕвропа България. Тя се присъжда на хора, които значително и последователно са допринесли за възприемането на европейските ценности в България и по света. Избирателната комисия е съставена от изявени личности от политическия, академичния и културния живот. Досегашните носители на европейската награда са: Симеон Сакскобурготски (2017 г.), Петър Стоянов (2019 г.), Володимир Зеленски (2022 г.).

Тази година, във връзка с предстоящото четвърто връчване на наградата за европейски принос „Проф. Иван Шишманов“ е номиниран полския президент Лех Валѐнса. Със своите значими постижения и лидерски качества, Лех Валенса носи в себе си спомен за една от най-важните епохи в историята на Източна Европа. Той е първият демократично избран президент на Полша след 45 години комунистическо управление и неговата дейност играе ключова роля в падането на тоталитарния режим в Полша. Той е представител на онзи изчезващ вид европейски политици, които променят цели епохи, въоръжени с каузите за мир, демокрация, обединение и човешки права. Като съосновател на движението „Солидарност,“ Лех Валенса допринесе за разцвета на демокрацията и свободата в региона.

Церемонията по връчване на наградата „Проф. Иван Шишманов“ на Лех Валенса ще бъде още една вълнуваща глава в историята на тази престижна награда, която отличава изключителните постижения на личностите, допринесли за утвърждаването на европейските ценности у нас и по света.

Искено благодарим на „Аурубис България“ с чиято подкрепа осъществяваме за четвърти пореден път награждаването за европейски принос “Проф. Иван Шишманов”.

Още ново около нас

Предстоящи събития