Проведе се форумът „Образованието: път към мира в Близкия изток“
13/02/2024

На 12 февруари в Дома на Европа се проведе форум, посветен на образованието като инструмент за промотирането на мира и борбата с радикализацията в Близкия изток. Събитието бе организирано от Атлантически клуб в България и домакинствано от ръководителя на българската делегация в групата на Европейската народна партия, Андрей Ковачев.

По време на събитието бе представена и изложба на израелския фотожурналист Зив Корен със снимки от ужасяващата атака на Хамаас срещу Израел на 7 октомври.

В своето встъпително слово Андрей Ковачев заяви, че през последните години ЕНП множество пъти са повдигали темата свързана с палестинските учебници и подчерта необходимостта от ясен наблюдател, не само на съдържанието в учебните пособия, но и на начина, по който преподават учителите на подрастващите. Защото тези подрастващи, ще живеят заедно със своите съседи и трябва да живеят в мир с тях. “Ако продължават да живеят в омраза, в насилие, тогава би било изключително трудно да се намери дълготрайно мирно решение на този конфликт,” заяви той.

В откриването на конференцията посланикът на Израел в България, Йоси Леви Сфари, коментира актуалната ситуация в страна, отбелязвайки, че до нивото на насилие от 7 октомври не би могло да се достигне без годините на обучение в радикализация.

Специален гост във форума бе Маркъс Шеф, изпълнителен директор на Института за наблюдение на мира и културната толерантност в училищното образование (IMPACT-se). В обръщението си към българската публика той посочи, че от института работят с много правителства в Близкия изток и Северна Африка за стимулирането на обществен дебат по учебните програми.

В своята презентация Маркъс Шеф представи, както солидни примери от различни проучвания на палестинските учебници, публикувани от UNRWA и подстрекаващи към радикализация на младежите, така и позитивни примери от арабски държави, като например ОАЕ, къде бе създадена нова учебна система, базирана на повече толерантност и протягаща ръка към различното, към другите народи и култури.

Модератор на събитието бе президентът на Атлантическия клуб в България, Соломон Паси, който заяви, че “войната започва с омразата, а омразата започва в училище, в първите седем години вкъщи, още от утробата на майката и всъщност тази омраза продължава да се изучава през целия живот”.

Сред изтъкнатите гости на форума бяха народни представители, представители на дипломатическия корпус, европейските институции и академичните среди.

Снимки от изложбата: