Реч на Н.Пр. Шърман Куо по време на симпозиума „Отношенията между България/ЕС и Тайван – насърчаване на демократичната устойчивост“
15/05/2024

Атлантическия клуб съвместно с Представителството на Тайпе в Гърция организира симпозиум „Отношенията между България/ЕС и Тайван – насърчаване на демократичната устойчивост“


Представители на академичните среди, неправителствени организации и бизнес средите дискутираха:

• Войната в Украйна и уроците за демократичния свят
• Икономическото развитие и производството на полупроводници и чипове – възможности за синергия
• Дезинформацията като оръжие
• Демокрацията и рисковете от атаки на изкуствения интелект
• Политиката на „Единен Китай“ и европейския опит

Реч на Н. Пр. Шърман Куо по време на събитието

“ Д-р Паси, дами и господа, скъпи приятели от България, Европа и Тайван, присъстващи онлайн и на място, добро утро!

Изключителна чест е за мен да открия първия по рода си международен симпозиум в София, посветен на демократичната устойчивост и отношенията между Тайван, България и Европейския съюз. На първо място бих искал да изкажа искрените си благодарности на Атлантическия клуб в България, особено на д-р Паси и неговия екип, за неуморните им усилия това да се случи. 

Днешното събитие се провежда в специален и значим момент. Руската война в Украйна продължава повече от 2 години. През следващия месец ще се проведат избори за Европейски парламент. Новото тайванско правителство, ръководено от новоизбрания президент д-р Лай Чинг-те, ще положи клетва в понеделник, 20 май. Тъй като международното общество навлиза в нови ситуации и много демокрации скоро ще имат нови правителства, заплахите от авторитарните режими остават налице и дори по-лошо, те се засилват. Ето защо трябва да продължим да насочваме вниманието си към демократичната устойчивост, за да можем заедно да бъдем по-силни.

Мнозина знаят, че Тайван е със силна икономика. Мнозина може би не знаят, че Тайван е не само 21-вата по големина икономика в света, но и дом на цялостна полупроводникова екосистема, която произвежда над половината от полупроводниците в света и играе решаваща роля в глобалната индустриална верига. Бързият растеж в ИКТ, автомобилостроенето, машиностроенето и свързаните с тях интелигентни индустрии създават работни места и движат икономиката нагоре. За моя радост обемът на двустранната търговия между Тайван и България е нараснал повече от 2 пъти от 2019 до 2022 г. Ето защо е очевидно, че България и Тайван следва да проучат повече възможности за сътрудничество, за да намерят индустриално допълване, като същевременно съвместно укрепват икономическата си устойчивост въз основа на нашите отворени, основани на правила и противодействащи на принудата пазари.

Тайван и България са естествени партньори. Те споделят общите ценности на демокрацията, правата на човека, свободата на словото и зачитането на международните закони. И двете са сили за доброто на света, като през последните години направиха впечатляващ принос, включително даряване на ваксини по време на пандемията Ковида-19, самостоятелно намаляване на емисиите на парникови газове за борба с изменението на климата, както и оказване на твърда подкрепа на Украйна срещу незаконната агресия на Русия.

Демокрацията представлява волята на народа и е в най-голяма полза за хората. Въпреки многото предизвикателства отвътре и отвън, тя все още е най-добрата политическа система. Но демокрацията не може да се приема за даденост. Напротив, тя трябва да бъде защитавана, укрепвана и солидарно подкрепяна. Вярвам, че днешната дискусия за устойчивостта на демокрацията ще докаже тази идея.   

Накрая, но не на последно място, бих искал да поздравя България за успешното присъединяване към Шенгенското пространство. Институционализираният безвизов режим за краткосрочни пътувания между Шенгенската зона и Тайван от другата страна със сигурност ще спомогне за засилване на отношенията между Тайван и България. Благодаря ви! „

Още ново около нас

Предстоящи събития