За национално приложение на Закона заем-наем за отбрана на демокрацията на Украйна от 9 май 2022 г.
18/05/2022

Съвместна декларация на:

Атлантическият клуб в България

Съюз на офицерите от резерва Атлантик

Софийски форум за сигурност

Атлантически съвет – България

На 9 май президентът Джо Байдън подписа Закона заем-наем за отбрана на демокрацията в Украйна, който рационализира военната помощ на САЩ за Украйна. За втори път след Втората световна война САЩ предлагат подобна масирана и всеобхватна подкрепа на свой съюзник в борбата срещу световното зло.

Този законопроект облекчава и разширява правомощията на президента да предоставя или отдава под наем военни активи, ако тези активи са предназначени за правителството на Украйна или правителствата на други източноевропейски страни, засегнати от руската инвазия в Украйна.

България, като страна от Източна Европа, от Черноморския и Балканския регион и източния фланг на НАТО, е съществено засегната — и пряко, и косвено – при това в много области: отбрана, сигурност, енергетика, финанси, доставки, миграция, пропаганда и др.

Ето защо правителството на България трябва спешно да се възползва от Закона заем-наем за Украйна и без отлагане да договори със САЩ американско военно оборудване да замени нашата военна техника съветско производство, която да предоставим заедно с цялостен пакет от нашата индустрия за поддръжка, ремонт и модернизация в подкрепа на украинските сили.

Такава помощ би ускорила справедливия край на опустошителната война, както посочи президентът Петро Порошенко на събитието на Атлантическия клуб в България миналата седмица.

Дата: 18 май 2022 г.