Energy Dissected 2.0
30/06/2022

Последните събития препотвърдиха дългогодишната политика на Русия да се възползва политически от прекомерната зависимост на Европа от руските доставки на газ и петрол. Днес континентът изпитва енергийни сътресения, като цените на природния газ се покачват до нива, пет пъти по-високи от тези от преди година. Стана болезнено ясно, че енергийната независимост е също толкова важна за националната и европейската

сигурност, колкото и военната отбрана.

На 29-ти юни се проведе второ издание на експертната конференция на високо ниво „Energy Dissected 2.0”, спонсорирана от Атлантическия клуб на България, Американска търговска камара в България и Американския университет в България. Събитието събра представители от парламента и правителството, енергийни анализатори от България, ЕС, Русия и САЩ, както и експерти от индустрията, които споделиха възгледите си за историческия поврат в енергийната политика на Европа.

Лектори на конференцията бяха министърът на енергетиката, Александър Николов, адмирал Майк Хюит, Владимир Милов – бивш заместник-министър на енргетиката на Русия, както и много други.

Основните изводи от разговора – енергийната независимост и сигурния достъп до енергийни ресурси са неизменна част от националния сувернитет и основен елемент от националната сигурност.

Можете да гледате запис от конференцията тук

Още ново около нас

Предстоящи събития