EU meets the Balkans
Днес, когато Европа и нейните съюзници отвъд Атлантика са изправени пред безпрецедентни нови предизвикателства, интеграцията на Западните Балкани в ЕС е по-необходима от всякога в името на сигурността и просперитета на Европа.
На 26 април, 2022 г., Европейският либерален форум, със съдействието на партия АЛДЕ и Атлантическият клуб в България, ще бъдат домакини на форума ЕС среща Балканите, който ще събере в София лидери на ЕС, външни министри, политици, лидери във високите технологии и предприемачеството, както и представители на младежта, за да обсъдят следващите стъпки към засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията в ЕС в поредица от четири панела.
 • В откриването на конференцията ще се включат:
  Даниел Кадик, изпълнителен директор на Европейския либерален форум, ELF
  Илхан Кючюк, евродепутат, съпредседател на партия АЛДЕ
  д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб на България
 • Те ще бъдат последвани от специално обръщение на:
 • Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО
  Роберта Мецола, председател на Европейския парламент
  Теодора Генчовска, министър на външните работи на Република България
  Олха Стефанишина, заместник министър-председател по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна
 • Първият дебат, фокусиран върху цената на дезинтеграцията, ще се състои между Федерика Могерини, ректор на колежа на Европа и върховен представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност (2014-2019) и еврокомисаря по съседство и разширяване, Оливер Вархей.
Първият панел ще разгледа ползите от интеграцията и в него ще вземат участие министрите на външните работи на Република Турция, Република Северна Македония, Република Албания, Република Косово и Република Босна и Херцеговина.
По-нататъшната дискусия ще се съсредоточи върху въпроса за сътрудничеството между НАТО и ЕС в контекста на войната в Украйна. В панела сър Стюарт Пийч, специален пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани, ще представи своята гледна точка, както и други високопоставени гости.
Заключителната дискусия ще се фокусира върху дезинформацията във връзка с кризата, като част от панелистите ще бъдат вицеадмирал Митко Петев, български военен представител в НАТО и ЕС и Питър Хорокс, бивш директор на BBC World Service Groups.
Още ново около нас

Предстоящи събития