ФРЕНСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС И БЪЛГАРСКАТА ПЕРСПЕКТИВА

От 1 януари до 30 юни 2022 г. Франция поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз под мотото „Подем, сила, принадлежност“.

По този повод, на 20 януари от 11ч. ПанЕвропа България и Фондация „Конрад Аденауер“, в партньорство с Посолството на Франската република в София, Българския дипломатически институт и Представителството на Европейската комисия в България, организираха дискусия в хотел ИнтерКонтинентал.

Конференцията беше открита от Гергана Паси, президент на ПанЕвропа България, която също модерира събитието. Г-жа Паси призова за повече колективност и стратегически решения като фокусът на този призив беше насочен главно към Зелената сделка, цифровата трансформация и европейската сигурност. Торстен Гайслер, ръководител на Фондация Конрад Аденауер в България, направи встъпително изявление, в което също насърчи бъдещите домакини на председателства на ЕС да инвестират в зеления преход. Гайслер подчерта защитата на върховенството на закона като ключов приоритет на френското председателство. Встъпителната реч на Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на представителството на Европейската комисия в България, също беше насочена към изменението на климата и Зелената сделка като ключови теми, които ще оформят френското председателство. Той добави, че трябва да се обърне сериозно внимание и на геополитическото напрежение извън границите на ЕС, както и на темата за Западните Балкани и тяхната пълна европейска интеграция.

Основните участници в дискусията бяха Н.Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, и Теодора Генчовска, министър на външните работи на България. Посланик Робин изтъкна ключовите приоритети на френското председателство на Съвета на Европейския съюз, а именно по-решителни действия в областта на климата и зелената енергия като част от пакета „Годни за 55“ и Механизма за корекция на въглеродните емисии на границите, по-добър отговор на здравните предизвикателства чрез Европейския здравен съюз и Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации, а в социалната сфера – осигуряване на адекватни минимални заплати и прозрачност на заплащането. Посланик Робин акцентира и върху значението на цифровия преход и регулирането на кибер пространството, Европейския стратегически компас и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, реформата на Шенгенското пространство и укрепването на европейските партньорства с Африка, Западните Балкани и Индо-тихоокеанския регион.

Министърът на външните работи, г-жа Теодора Генчовска, пожела успех на Франция и поздрави председателството за избора на всеобхватни и добре балансирани приоритети, като подчерта комплексните задачи, с които Франция ще се ангажира като ротационен председател и които са значими и за България, като справяне с енергийната и здравната криза, реформи в миграционните и социалните политики, укрепването на устойчивостта и стратегическата автономия на ЕС.

Още ново около нас

Предстоящи събития