Публична дискусия върху президентските избори в САЩ

Професор Пол Срачич, председател на Департамента по политика и международни отношения в държавния университет в Йънгстаун, Охайо, бе гост на Атлантическият клуб в България на 14 октомври 2016 г. в рамките на публична дискусия върху президентските избори в САЩ през 2016 г., провела се в Американския център (пл. „Славейков“ 4А, София). Той започна като обясни, че президентските избори в САЩ неизбежно ще се отразят на България, заради ефекта върху външната политика. Въпреки това, кандидатите не обръщат много внимание на международните отношения, нито пък избирателите – американските избори преди всичко касаят икономиката. Въз основа на текущото състояние на американската икономика, някои от най-известните модели прогнозират победа на Доналд Тръмп, но проф. Срачич също така заяви, че живеем във време, когато моделите не работят. Моделите са базирани на отминали сценарии, а тази година е много по-различна от всичко, случило се досега в американската политика.

Проф. Срачич също така заяви, че в същия ден, когато се избера президентът на САЩ, се избира и съставът на Камарата на представителите. В момента изглежда, че републиканците ще запазят контрола върху Камарата на представителите.  Избирателите са готови да дадат президентския пост в Белия дом на демократ, като същевременно дадат на републиканците Камарата на представителите.

Една трета от състава на Конгреса също предстои да бъде избрана. Съгласно системата на разделението на властите в Америка, Конгресът е много важен, като той дори се занимава с международна политика. Президентът не може да вземе решение, което не е разрешено от Конгреса. Съгласно Американската конституция, Конгресът има властта над войната и мира.

Проф. Срачич първо разгледа кандидатурата на Хилъри Клинтън. Той напомни на публиката, че тя беше държавен секретар в правителството на Барак Обама. За нея е присъща агресивна външна политика – тя беше гласът на администрацията за намеса във външните работи на други държави по време на президентството на Барак Обама. Като президент тя ще бъде по-близо до традиционната републиканска позиция. Традиционните, праволинейни републиканци не обичат Доналд Тръмп и ще гласуват за нея. Проф. Срачич заяви, че тя не е дала много на яснота по въпроса как ще води националната външната политика. Въпреки това, тя има по-добър ангажимент към НАТО от Доналд Тръмп. От гледна точка на международната търговия, г-жа Клинтън напълно промени позицията си и сега е срещу ТПТИ.

След това проф. Срачич обсъди кандидатурата на Доналд Trump. Г-н Тръмп не говори много за външна политика. Той се отнася към нея като към „таен план“, който не иска да огласява. Въпреки това, той смята, че САЩ са прекалено ангажирани в международните отношения и не могат да си позволят да продължават по този начин. Най-близо до неговите убеждения е „Отвъдморското балансиране“ – теория, предложена от Джон Миърсхаймър и Стивън Уолт. По същество тя гласи, че държавата, трябва да разбере къде са нейните интереси и да води международна политика там; в други части на света тя не трябва да се намесва, като очаква, че нейните съюзници ще запазят баланса на силите. Най-големият проблем на г-н Тръмп по отношение на външната търговия е самата търговия. Този въпрос е много важен за американската икономика. Неговият успех засега се дължи на много силните му аргументи срещу свободната търговия и свободните профсъюзи като цяло. Този аргумент ще накара много демократи да гласуват за него.

Накрая, г-н Срачич прогнозира, че Хилъри Клинтън ще победи Доналд Тръмп с убедителна преднина. Половината от избирателите в САЩ са жени и обидните забележки на Доналд Тръмп срещу жените са навредили на репутацията му.

Можете да гледате видеозапис с дискусията тук:

Още ново около нас

Предстоящи събития